Onderhoud je Fatbike!
Advies over gebruik en onderhouden van je Fatbike!
Over het algemeen kun je zo’n vier jaar doen met een fatbike, mits deze -goed- onderhouden wordt. (De levensduur van de accu is bij normaal gebruik echter wat korter. Je kunt verwachten dat je een of twee keer de accu moet vervangen tijdens de levensduur van je fatbike bij “ normaal gebruik”. Hoe lang een fatbike meegaat is afhankelijk van een aantal factoren:
- Het merk en de kwaliteit van de onderdelen
- Rijstijl, het gebruik en aantal gereden km
- Onderhoud
Hoe meer je de fatbike gebruikt, hoe sneller deze uiteraard aan het einde van de levensduur komt. Je krijgt ook te maken met regulier onderhoud, zoals het vervangen van banden, remmen, en de accu. Daarnaast heb je bij ons een onderhoudsplicht als je aanspraak wilt maken op wettelijke garantie. Wij geven je graag advies over hoe jij je Fatbike het beste kunt onderhouden en waar je op dient te letten.
1. Check je bandenspanning van je Fatbike regelmatig
De bandenspanning van een fatbike is een belangrijke factor om een comfortabele en veilige rit te garanderen. Om ervoor te zorgen dat de banden op de juiste spanning staan, is het belangrijk om deze regelmatig te controleren. Als de druk lager is dan de aanbevolen waarde, gebruik dan een bijpassende pomp om de bandenspanning te verhogen. Houd er rekening mee dat elke bandenspanning verschilt, afhankelijk van het type en de grootte van de band. Bekijk de aanbevolen druk voor de banden van je fatbike en pas de spanning aan als deze lager is dan de aanbevolen waarde. Controleer ook regelmatig of er geen lekken in je banden zijn. Als je een lek ziet, moet je de band vervangen. De gemiddelde bandenspanning ligt rond 2 bar bij onze Fatbikes. Wil je hier meer informatie over, dan kun je contact met ons opnemen.
2. Ketting van je Fatbike onderhouden
Het reinigen en vetten van de ketting van je Fatbike is een belangrijke taak om je Fatbike in goede staat te houden. Het is belangrijk om je ketting regelmatig te onderhouden, ongeveer eens per maand, om slijtage en schade aan de ketting te voorkomen. Om de ketting te reinigen, moet je het eerst zo goed mogelijk afspoelen met warm water, waarbij je de ketting gedurende enkele minuten langs een zachte borstel of een stuk doek beweegt. Vervolgens kun je het kettingvet aanbrengen. Breng een kleine hoeveelheid vet aan op de schakels en het tandwiel, waarbij je ervoor zorgt dat het vet in de schakel gaat. Draai de ketting en werk het vet verder in, waarbij je ervoor zorgt dat je alle schakels goed vet. Tot slot kun je de ketting reinigen met een schone doek. Breng een kleine hoeveelheid olie aan op de doek en wrijf voorzichtig over de ketting, waarbij je de schakels goed in de olie zet. Het regelmatig onderhouden van je ketting is belangrijk om je fiets in goede staat te houden, omdat een goed onderhouden ketting minder kans heeft op mechanische problemen. Ook de juiste spanning van een fatbike ketting is een belangrijke factor om je fiets in optimale conditie te houden. Een te strakke ketting kan leiden tot schade aan de ketting en het frame, terwijl een te losse ketting kan leiden tot een lagere prestatie en meer slijtage. Het is daarom belangrijk dat de spanning van de ketting altijd juist is. De meeste fietsenmakers kunnen de spanning van je ketting heel simpel stellen. Je kunt elke merk spray gebruiken dat dient als kettingspray. We raden je absoluut niet aan om wd40, omdat deze spray vuil aantrekt en dat je ketting hierdoor beschadigd kan raken.
3. Remmen onderhouden van je Fatbike
Voor het onderhouden van de hydraulische remmen of mechanische remmen op je fatbike is het belangrijk dat je af en toe controleert of alle onderdelen goed werken. Controleer bijvoorbeeld bij hydraulische of de remvloeistof op de juiste hoeveelheid staat en of er geen lekkage is. Ook is het belangrijk om de remblokjes te inspecteren en te controleren of ze nog genoeg remmend vermogen hebben. Als je de remblokken vervangt, is het belangrijk dat je de remblokken altijd van dezelfde kwaliteit vervangt. Om te voorkomen dat je remmen meer geluid maken dan nodig, is het belangrijk dat je de remblokjes goed afstelt. Zorg er ook voor dat de remblokken goed schoon zijn en dat er geen vet op de blokjes en schijven beland. Een goede manier om de schijven en blokjes schoon te maken, is door ze af te vegen met een doek en remreiniger.
4.Schroeven controleren van je Fatbike
Het controleren van je schroeven op je fatbike is erg belangrijk. Als je vaak met je fatbike op klinkers en off road rijdt, kunnen schroeven los trillen. Dit kan leiden tot het losraken van onderdelen. Om ervoor te zorgen dat je fatbike optimaal blijft presteren, is het daarom aan te raden om de schroeven regelmatig te controleren en waar nodig vast te draaien. Hoe vaak je de schroeven moet controleren hangt af van je rijgedrag en het terrein waar je meestal rijdt. Als je meestal op klinkers rijdt en niet vaak met je fatbike off road gaat, is het voldoende om de schroeven elke 3 maanden te inspecteren en eventueel vast te draaien. Ga je echter regelmatig off road of ben je van plan om een lange afstand over onverhard terrein af te leggen, dan is het aan te raden de schroeven voor elke tocht te controleren en waar nodig vast te draaien. Door regelmatig je schroeven te controleren en waar nodig vast te draaien, kan je ervoor zorgen dat je fatbike in goede staat blijft en optimaal blijft presteren.
5.Wassen van je Fatbike
Het wassen van je elektrische fatbike is net zo belangrijk als het onderhouden van een normale fiets. Het regelmatig wassen van je Fatbike zorgt ervoor dat zowel de onderdelen als het frame in goede staat blijven. Het is belangrijk om de fiets regelmatig te wassen, omdat vuil, modder en stof kan leiden tot corrosie en schade aan het frame en de onderdelen. Omdat een Fatbike brede banden heeft nemen deze nog meer vuil mee omhoog als bij een normale e bike, nog meer reden om hem wat vaker te wassen! Het beste is om je fatbike met de hand te wassen met lauw water en een milde zeep. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het frame en de onderdelen. Gebruik een zachte borstel of een spons om het vuil en stof van het frame en de onderdelen te verwijderen.Het is aan te raden om je elektrische fatbike minimaal één keer per maand te wassen. Als je fiets vaak buiten staat en regelmatig wordt blootgesteld aan modder en vuil, is het aan te raden om de fiets vaker te wassen. Als je de fiets regelmatig wast, zal dit helpen om het frame en de onderdelen in goede staat te houden.
6. Opvoeren van je Fatbike verkort de levensduur!
Het is belangrijk om te benadrukken dat het opvoeren van je fatbike niet alleen onverstandig is, maar ook illegaal. Door je fatbike op te voeren, verhoog je de belasting op alle onderdelen. Dit betekent dat je sneller te maken krijgt met slijtage. Vaker onderhoud en vervanging van onderdelen betekent meer kosten, en wie zit daar nou op te wachten? Een ander nadeel van een opgevoerde motor is dat je batterij het veel zwaarder te verduren krijgt. Je zult merken dat de accu sneller leeg is, waardoor je actieradius flink wordt beperkt. Niet ideaal als je van lange tochten houdt. Fatbikes zijn ontworpen voor stabiliteit en betrouwbaarheid op moeilijk terrein. Door het opvoeren kan je de unieke eigenschappen van je fatbike aantasten, waardoor hij niet meer optimaal presteert waarvoor hij gemaakt is.
7.Bescherm je Fatbike tegen regen
Ondanks dat je fatbike spatwaterdicht is, zijn er een aantal onderdelen die gevoelig zijn voor water. Houd hier dus rekening mee, bijvoorbeeld wanneer je je fatbike gaat wassen.De onderdelen die gevoelig zijn voor water zijn de accu, trapsensor, koplamp, elektrische motor en het display. Als er schade rondom de gevoelige onderdelen ontstaat, kan het zijn dat deze niet meer waterdicht zijn. Heb je visuele schade rondom deze onderdelen? Laat dit dan repareren voordat je weer door de regen gaat fietsen. Hoewel een fatbike spatwaterdicht is, en dus tegen een regenbui kan, is het altijd beter om deze te beschermen tegen regen. Je kunt dit op een aantal manieren doen.
- Stal je fiets in een schuur of onder een afdakje
- Bescherm je fatbike met een afdekhoes
- Zorg dat alle onderdelen schadevrij en waterdicht zijn.
Na een regenbui kan het zijn dat je accu nog nat is. Het is verstandig om je accu een paar uur te laten drogen voordat je deze weer oplaadt. Er is namelijk een kleine kans dat er kortsluiting ontstaat, met schade aan de accu als gevolg.
8.Een roestvrije Fatbike, waar moet je opletten?
Fatbike frames zijn meestal gemaakt van aluminium, staal, of carbon. Alleen frames die van staal zijn gemaakt kunnen roesten. Heb je een frame van aluminium of carbon? Dan hoef je je geen zorgen te maken over roest op het frame.Heb je een stalen frame? Maak dan af en toe de fatbike goed schoon. Zo verwijder je het vuil wat water vast kan houden. Heb je schade? Laat dit dan repareren. Roest ontstaat voornamelijk op plekken waar door schade kaal staal te zien is. Wat voor frame je ook hebt, sommige onderdelen zijn sowieso van staal, en kunnen dus roesten. Dit kun je voorkomen door je fatbike af en toe goed schoon te maken. Op een droge plek parkeren is natuurlijk ook goed om roest te voorkomen.
9.Jouw rijstijl heeft invloed op de levensduur van jouw Fatbike!
In praktijk zien we dat jongeren minder zorgvuldig omgaan met de Fatbike. Jongeren remmen verkeerd, door vaak maar 1 rem te gebruiken, pakken vaak stoepjes mee, waardoor de voorvork en de wiellager beschadigd kunnen raken. Daarnaast kan het ook voorkomen dat als je te vaak en te hard remt, dat het ventiel van de binnenband verschuift. Tevens zien we dat jongeren met meerdere personen op een Fatbike zitten. De maximale toegestane gewicht is 150 kg. Daarnaast zien we dat er veel vraagt is en blijft om de Fatbike op te voeren. Wij raden dit ten zeerste af.
10. Wees op tijd voor een onderhoudsbeurt!
Door je fatbike goed op tijd te onderhouden, haal je het maximale uit je fatbike. Wij raden je aan om bij 500 km of binnen 3 maanden na aankoop een kleine onderhoudsbeurt te doen. Daarna bij iedere 2000 km of bij elke 6 maanden.(Let op: ls de kilometerstand eerder bereikt dan het voorgestelde tijdsinterval, dan is het onderhoud ook eerder. Omgekeerd, als de voorgestelde periode is verstreken maar de kilometerstand nog niet is bereikt, dien je het onderhoud ook eerder te verrichten. Zo blijft je fatbike altijd in topconditie, afgestemd op je reisgewoonten.)
Als je een kleine onderhoudsbeurt bij ons wilt doen, dan betekent dit:
- De Fatbike helemaal nalopen op mankementen
- Alle moeren, bouten, trapas, wielas strak draaien en insmeren
- Remmen reinigen tegen roest
- Verlichting controleren
- Banden oppompen
Prijs hiervoor is 60 euro
Als je een grote onderhoudsbeurt bij ons wilt doen, dan betekent dit:
- De Fatbike helemaal nalopen op mankementen
- Alle moeren, bouten, trapas, wielas strak draaien
- Ketting op de juiste spanning brengen
- Remmen afstellen
- Versnellingen afstellen
- Alle bouten, moeren, trapas, wielas en de ketting insmeren
- Remmen reinigen tegen roest
- Verlichting controleren
- Banden oppompen
Prijs hiervoor is 90 euro